Co možná nevíte o kávě v Čechách
Hlavní stránkaKáva v Čechách ... Někde jsem se dočetl, že za prvního Čecha, který měl možnost ochutnat kávu se pokládá šlechtic Kryštof Harant z Polžic a Bezduřic.....
Káva v Čechách ... Někde jsem se dočetl, že za prvního Čecha, který měl možnost ochutnat kávu se pokládá šlechtic Kryštof Harant z Polžic a Bezduřic. Tento koncem 16. století podnikl cestu na Blízký východ, kde se setkal se zvykem Arabů popíjet kávu.
Do českých zemí se však dostala o století později. V 17. století se začala káva prodávat v lékarnách jako lék na problémy se zažíváním a první kavárnu v českých zemích patrně otevřel Turek Achmat v Brně v roce 1702. V Praze nabízel Gorgos Hatalah z Damašku kávu nejdříve na ulici a v roce 1714 si otevřel kavárničku v domě U Tří pštrosů. Ta měla takový úspěch, že ještě téhož roku zřídil druhou kovárnu U Zlatého hada. Návštěvy kaváren se v průběhu doby staly výsadou intelektuálů a módní záležitostí.
Významnou postavou historie kávy v Čechách byl obchodník Arnošt Dadák, který si roku 1905 otevřel ve Valašském Mezeříčí vlastní pražírnu. Pomalé a pečlivé pražení mu přineslo velký úspěch a jeho podnik na dovoz a zpracování kávy, čaje a koření se stal jedním z největších a nejmodernějších ve střední Evropě.
Nadšení a píli podnikatele zastavila náhlá smrt v roce 1939 a dějinné události nedovolily jeho dědicům pokračovat. Období první republiky za zlatou éru kaváren, které učinila přítrž až druhá světová válka a zejména následný nástup komunismu. Válka způsobila nedostatek kávy, a otevřela tak dveře levnějším nahražkám ( melta a cikorka ), za komunismu se patrně v důsledku nedostupnosti financí i technologií rozšířilo pití takzvaného " turka ", tedy zalévání mleté kávy horkou vodou přímo v šálku.
Po změně politického režimu v roce 1989 se k nám začala dovážet kvalitní káva z celého světa, jako z Brazílie, Indonésie, Indie, Peru, Hondurasu, Vietnamu, Kolumbie, Etiopie, Mexika a s ní přišly informace o její správné přípravě. Objevily se dosud nepřilíš rozšířené varianty, například instantní nebo bezkofeinová káva, i netradiční způsoby přípravy jako French Press či Vacuum Pot a v poslední době kávové kapsle.
Souběžně s netradičními způsoby přípravy se k nám začala dostávat i netradiční a vzácná káva, jako Cibetková káva ,Blue Mountain Jamaica, Costa Rica Tarazzu a další. Začali jsme postupně v Čechách poznávat chuť kávy z kávovníků Arabiky a Robusy, které tvoří asi 98 % světové produkce.
Spotřeba kávy v České repuvlice za poslední desetiletí stoupá a dle obchodníků v obchodech a kavárnách v roce 2012 zákazníci utratili zhruba pět miliard korun a každý Čech tak ročně vypil zhruba 400 šálků ze zrnkové kávy což dělá přibližně 2,7 kilogramu na osobu. V roce 2015 to již bylo 3,6 kilogramu kávy na osobu a Česká republika měla 35 místo ve světě ve spotřebě kávy.
Všude jsou studie o vlivu kávy na zdraví a spousty článků, ale spotřeba o něčem svěčí...
Tak jaká káva chutná Vám a jak ji připravujete?
Hrníčky pro zamilované na obrázku najdete v nabídce našeho eShopu ...