Kontakty
Kontakty
+420 604 700 836
 
info@vasenakupy.cz
 
 
Prodejna a sklad
 
U Třicátků 166, 687 65 Strání
 
Podpora na chatu
Doprava
Doprava
Doprava zdarma
od 2500 Kč
 
 
Cena dopravy
 
Balíkovna
69 Kč
 
PPL
110 Kč
 
Slovensko
125 Kč
 
Vše o nákupu
Ceny
Česká koruna Euro
 
 
 
 
 
 
Potřebujete poradit?
Neváhejte nás kontaktovat
 
 
+420 604 700 836
 
 
 
chat
190000 kusů
190000 kusů
Odeslaných zásilek
 
 
Doprava zdarma
Doprava zdarma
Při objednávce nad 2500 Kč
 
 
18720
18720
Druhů zboží skladem
 
 
Expedice
Expedice
1 až 4 dny, dle skladovosti
 
 
 

Co možná nevíte o kávě v Čechách

Hlavní stránka
 
Blogy
 
 

Káva v Čechách ... Někde jsem se dočetl, že za prvního Čecha, který měl možnost ochutnat kávu se pokládá šlechtic Kryštof Harant z Polžic a Bezduřic.....

 

Káva v Čechách ... Někde jsem se dočetl, že za prvního Čecha, který měl možnost ochutnat kávu se pokládá šlechtic Kryštof Harant z Polžic a Bezduřic. Tento koncem 16. století podnikl cestu na Blízký východ, kde se setkal se zvykem Arabů popíjet kávu.

Do českých zemí se však dostala o století později. V 17. století se začala káva prodávat v lékarnách jako lék na problémy se zažíváním a první kavárnu v českých zemích patrně otevřel Turek Achmat v Brně v roce 1702. V Praze nabízel Gorgos Hatalah z Damašku kávu nejdříve na ulici a v roce 1714 si otevřel kavárničku v domě U Tří pštrosů. Ta měla takový úspěch, že ještě téhož roku zřídil druhou kovárnu U Zlatého hada. Návštěvy kaváren se v průběhu doby staly výsadou intelektuálů a módní záležitostí.

 

Významnou postavou historie kávy v Čechách byl obchodník Arnošt Dadák, který si roku 1905 otevřel ve Valašském Mezeříčí vlastní pražírnu. Pomalé a pečlivé pražení mu přineslo velký úspěch a jeho podnik na dovoz a zpracování kávy, čaje a koření se stal jedním z největších a nejmodernějších ve střední Evropě.

 

Nadšení a píli podnikatele zastavila náhlá smrt v roce 1939 a dějinné události nedovolily jeho dědicům pokračovat. Období první republiky za zlatou éru kaváren, které učinila přítrž až druhá světová válka a zejména následný nástup komunismu. Válka způsobila nedostatek kávy, a otevřela tak dveře levnějším nahražkám ( melta a cikorka ), za komunismu se patrně v důsledku nedostupnosti financí i technologií rozšířilo pití takzvaného " turka ", tedy zalévání mleté kávy horkou vodou přímo v šálku.

 

Po změně politického režimu v roce 1989 se k nám začala dovážet kvalitní káva z celého světa, jako z Brazílie, Indonésie, Indie, Peru, Hondurasu, Vietnamu, Kolumbie, Etiopie, Mexika a s ní přišly informace o její správné přípravě. Objevily se dosud nepřilíš rozšířené varianty, například instantní nebo bezkofeinová káva, i netradiční způsoby přípravy jako French Press či Vacuum Pot a v poslední době kávové kapsle.

 

Souběžně s netradičními způsoby přípravy se k nám začala dostávat i netradiční a vzácná káva, jako Cibetková káva ,Blue Mountain Jamaica, Costa Rica Tarazzu a další. Začali jsme postupně v Čechách poznávat chuť kávy z kávovníků Arabiky a Robusy, které tvoří asi 98 % světové produkce.

 

Spotřeba kávy v České repuvlice za poslední desetiletí stoupá a dle obchodníků v obchodech a kavárnách v roce 2012 zákazníci utratili zhruba pět miliard korun a každý Čech tak ročně vypil zhruba 400 šálků ze zrnkové kávy což dělá přibližně 2,7 kilogramu na osobu. V roce 2015 to již bylo 3,6 kilogramu kávy na osobu a Česká republika měla 35 místo ve světě ve spotřebě kávy.

Všude jsou studie o vlivu kávy na zdraví a spousty článků, ale spotřeba o něčem svěčí...

Tak jaká káva chutná Vám a jak ji připravujete?

Hrníčky pro zamilované na obrázku najdete v nabídce našeho eShopu ...